نگهداری صحیح دستگاه CNC از اقداماتی است که میتواند طول عمر این ماشین آلات را افزایش داده و تا حد زیادی از خراب شدن آنها جلوگیری کند. به همین دلیل شما باید اصول این کار را بدانید تا بتوانید شرایط مطلوبی را برای کار با آنها فراهم کنید. پیروی از چک لیست تعمیر و نگهداری مناسب، بهترین راه برای کارکردن دستگاه شما، بخوبی است.
برای تمیز کردن و نگهداری از ماشین CNC، یک برنامه زمانی داشته باشید.در پایان هر روز، تراشهها را از داخل و اطراف دستگاه بردارید و قطعات مایع خنککننده را تمیز کنید. از ابزار و تجهیزات متناسب با جنس قطعه کار استفاده کنید.کارهای تخصصی را به یک فرد متخصص بسپارید.مطمئن شوید که ماشین سی ان سی در یک محیط تمیز کار میکند. و در نهایت چکلیستهایی از کارهای لازم و انجام شده در فرایند نگهداری دستگاه CNC تهیه کنید.
در ادامه با موارد مهم و کلی در خصوص نگهداری صحیح از ماشین آلات CNC بیشتر آشنا خواهیم شد:
برای نگهداری از دستگاه CNC نیاز است که بعضی از قسمتها را به صورت روزانه کنترل کرده و آنها را تمیز کنید. این کار از بروز خطاهای سادهای مانند ایجاد اختلال در سیستمهای هیدرولیک و خنککننده جلوگیری خواهد کرد. به این ترتیب میتوانید فشار سه نظام را تنظیم کرده یا از ایده آل بودن فشار سیستم هیدرولیک اطمینان حاصل کنید. همچنین سلامت سیستم خنککننده را هم بررسی کرده و در نهایت دستگاه شما عملکرد مناسبی خواهد داشت.
لازم است قسمتهای مختلف دستگاه، به ویژه نواحی را که با روغن سر و کار دارند، به طور مرتب تمیز کنید. در غیر این صورت گرد و غبار موجود در این قسمتها میتواند مانع از عملکرد درست دستگاه شده یا حتی آن را خراب کند. برای تمیز کردن دستگاههای CNC معمولا از الکل، برسهای کوچک، مقداری پارچه نرم، آب و لاستیک منعطف نیاز دارید. با استفاده از این مواد باید همه قسمتهای فلزی و روغنی را به صورت کامل نظافت کرده و سپس دوباره روغنکاری کنید تا مشکلی برای دستگاه ایجاد نشود.
تمیز کردن فیلتر هوا یک بخش مهم در فرایند نگهداری از دستگاه CNC است؛ زیرا عملیات خنک کاری دستگاه بستگی به عبور هوا از این فیلتر دارد. باید دقت کنید که دستگاه در یک محیط تمیز کار میکند؛ زیرا تجمع گرد و غبار بر روی این فیلترها میتواند اختلال زیادی را در کار سیستم ایجاد کند.
محورها و ریلهای دستگاه CNC از قسمتهای مهمی هستند که باید به طور مرتب بازبینی و کنترل شوند. شما باید این محورها را به از نظر صدا و تنظیم موقعیت به طور مرتب بررسی کنید. همچنین تمیز بودن آنها را هم مدنظر قرار داده و مانع از جمع شدن گرد و غبار بر روی محورها شوید.
معمولا توصیه میشود که بعد از گذشت 500 ساعت از کارکرد دستگاه CNC ، باید مطمئن شوید که اتصالات موتور کاملا محکم هستند و در صورت نیاز آنها را تمیز کنید. به علاوه پولیها و پروفیل تسمه هم نیاز به نظافت دارند. همچنین لازم است کشش تسمه را در میان دو پولی به خوبی بررسی کنید؛ زیرا در صورت زیاد بودن این کشش، بار زیادی به بلبرینگها وارد میشود. در نتیجه بازدهی دستگاه پایین آمده و صدای تولیدشده افزایش پیدا میکند. از سوی دیگر شل بودن این تسمه هم باعث سر خوردن آن از جای خود شده و ضمن افزایش گرمای تولیدی، طول عمر تسمه را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
واحد هیدرولیک وظیفه دارد که فشار و دبی روغن را تنظیم کرده و عملکرد سه نظام و مرغک را کنترل کند. به همین دلیل در نگهداری دستگاه CNC باید فشار لازم برای تنظیم حرکت این دو قسمت را بر اساس تکنولوژی ساخت قطعات تنظیم و فیلتر مسیر مکش را تمیز کنید. همچنین نیاز است که به صورت روزانه سطح روغن دستگاه را کنترل کرده و در صورت نیاز، در آن روغن بریزید. از سوی دیگر باید پس از گذشت 6 ماه یا 1000 ساعت از عملکرد دستگاه، فیلتر مسیر برگشت را تعویض کنید.
واحد روغنکاری مرکزی روانکاری سطوح محورها و یاتاقانهای کله گی را برعهده دارد؛ در نتیجه باید به صورت روزانه سطح روغن و میزان فشار آن را چک کنید. همچنین نیاز است که هر 2000 ساعت یک بار یا در پایان هر سال، فیلتر مسیر مکش پمپ را تعویض کنید. باید بدانید که معمولا هر 10 دقیقه یک بار روغنکاری خودکار انجام میشود و مصرف استاندارد روغن برای 10 ساعت کار، برابر 13 لیتر است؛ در صورتی که این مقادیر دچار تغییر شدند، دستگاه شما نیاز به بازبینی دارد.
معمولا پس از گذشت حدود 2000 ساعت یا یک سال از کار دستگاه CNC باید از تراز بودن آن مطمئن شوید. در دستورالعمل نگهداری دستگاه های CNC ذکر شده که ابتدا باید کف کارگاه را بررسی کنید تا هیچ فرورفتگی یا برآمدگی در محل نصب وجود نداشته باشد. در صورت وجود مشکل در کف کارگاه، باید آن را برطرف کرده و سپس مجددا دستگاه خود را تنظیم کنید.
خرابی و مشکلات دستگاه های CNC برای همه اتفاق می افتد، اما کمی آمادگی می تواند از بسیاری از آنها جلوگیری کند. خوشبختانه، بیشتر آمادگی هایی که برای اجتناب از این اشتباهات نیاز دارید، عقل سلیم ساده است. مراقب تجهیزات خود باشید، تمام جزئیات دستگاه و ابزارآلات خود را بدانید و جدول زمانبندی دقیق برای تعمیر و نگهداری دستگاه ها تنظیم نمایید تا بیشترین میزان بهره وری را از ماشین آلات خود داشته باشید.